Black Friday yani "Kara Cuma" olan ve ülkemizde "Efsane Cuma', "Süper Cuma" ve "Beklenen Cuma" gibi isimlerle anılan Black Friday (BF) ABD'nin şükran gününden sonra gelen ilk cuma gününe deniliyor. 1952 tarihinden beri noel alışveriş dönemi olarak kabul edilen Kasım ayının son haftası, sınırları aşarak zamanla tüm dünyaya yayıldı. Büyük markaların ve firmaların ciddi anlamda indirim yaptığı BF'de, tüm satış yerleri günün erken saatlerinde açılır ve gece yarısına kadar kapanmazlar.
Bu sene şükran günü 23 Kasım perşembe gününe denk geldiği için Black Friday bu sene 24 Kasım Cuma günü kutlanacak. BF'nin net tarihleri her sene değişse de Kasım'ın son haftasındaki Cuma günü kutlanıyor.
Öncelikle belirteyim, Black Friday'ın adı her zaman Kara Cuma değildi. 1952'de başlayan indirim ve alışveriş çılgınlığı, her sene üstüne koya rak devam etmiş. Fakat 1961 tarihindeki Kasım'ın son cuma kampanyaları öyle çok yoğunluğa sebep olmuş ki, ABD'nin bazı eyaletlerinde insanlar trafikte saatlerce beklemiş, işlerine gidememiş ve günlük yaşantılarına devam edememişler. Kontrolden çıkan o güne lanet okuyan insanlar bu günün adını Black Friday yani Kara Cuma koymuşlar.
Black Friday'ın ülkemizde kültürel olarak henüz oturmuş bir altyapısı yok. Yakın geçmişte ülkemizde de kutlanmaya başlanan BF, müslüman toplumundan isminden ötürü kabul edilmediği için firmalar da bu ismi değiştirme yoluna gidiyorlar. Her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin resmiyette dini olmasa da vatandaşlarının büyük bölümü İslam dinine mensup kişilerden oluşuyor. Cuma günü İslam aleminde kutsal gün olarak kabul edildiği için İslam ülkeleri Black Friday ismini farklı isimlerle kutluyor.
Kaynak:https://wmaraci.com/blog/black-friday-nedir-ne-zaman-ve-nasil-ortaya-cikti-1770